Roller Derby contra bike polo

Kemény sport a roller derby

Talán tegnap lépett elém Crusher írása, mely olyan kérdéseket feszeget, amin sokszor elgondolkodtam már én is. Persze sok mindben nem értettem vele egyet,-azokat jól ki is hagytam a cikkből. Azokra a gondolatokra, problémákra fókuszáltam, amelyekkel a csoportjainkban is találkozunk, amelyeket megfontolásra érdemesnek tartottam. Néha majd idézem az eredeti angol nyelvű cikk szövegét is, mert fontos, hogy Te is lásd. Nem biztos, hogy fordításom visszaadja azt a valódi hangulatot, amit az író átadni szándékozhatott.

A bike polo igenis egy furcsa sportág. Vagy inkább különleges. Legalább annyira különleges, mint a roller derby és a dics golf. (Megj: a roller derby sportág jelenleg 1500 amatőr klubbot tart nyilván világszerte) Bármennyire is különleges a bike polo, viszont még mindig nagyon gyengécske az általános elismertsége, szponzori támogatottsága, média megjelenítése, minimális a rendelkezésre álló póló specifikusan megépített pályarendszere. (Vicenzában most építik) Fiatal, gyenge lábakon álló sportág még a mienk.

 

Szóval így érvel:

 „..consider this: your club is an ambassador to the rest of the bike polo world for a new player. If you are not invested in new players and the success they can achieve, you are not invested in the success of our sport, nor of the possibility that it will outlive the current crop of star players. Instead of building actual clubs, we are building farms to harvest top players and send them around the states looking for glory—leaving the rest of the crop of players from the club to become more and more disinterested.”

 

Az érdeklődők számára egy csoport, egy klub a bike polo nagykövete.  Ha a klub nem foglalkozik új tagjával, nem fektet energiát abba, hogy sikerélménnyel lással el őt, akkor így a sport jövőjével sem törődik, elveti annak lehetőségét, hogy a jelenlegi (profi) játékosállományának utánpótlása a jövőben biztosítva legyen.

 

A jelenlegi csoportjaink építése/bővítése helyett, pro játékosakat „gyártunk”, akik tornáról, tornára járva győzelmekre vadásznak, így a csoport a többi gyenge/közép szintű játékosai egyre érdektelenebbé, alulmotiválttá vállnak.

 

Megj: Ez megfigyelhető itthon is. Aki nem betonerősen lelkes és kitartó, az hamar elhúz a pólóból. Legtöbbször a régi játékosok sem foglalkoznak már egymással sem, szóra sem méltatják társaikat, önálló életet élnek.  Akinek van pénze és ideje az eljár tornákra, akinek kevesebb, az próbál úgy fejlődni, ahogy tud.  Ez a hozzáállás biztosan nem marasztalja a kezdő játékost a csoportban. Nem motivál senkit sem túlzottan. Végül is lehet gyakorolni egyedül is vagy ketten egy-egyezni keresztbe a pályán egész nyáron, meg dobozra lövöldözgetni, meg Kapus Bobot a kapuba állítani, mert nagyszerű dolgokat találtak már ki a foghíjas létszámú klubboknak, de ugye milyen jó, ha megvagyunk hatan? Ugye milyen jó, ha egy tornán egy jó csomó pólós vesz minket körbe?

dics golf vs bike polo

Érdekes sport a dics golf

 

„I strongly believe that moving to a standard bench format could increase the idea of clubs that actually play together as clubs in tournaments, strengthening the resolves of even the best players to dedicate time to the education and expansion of their clubs and the increased benefit to the overall sport.”

 

Az eredeti cikk írója egy dologban látja a kiutat: bench format. Kevesebb csapat, de több játékos. Az ellenvélemények  dacára is kiáll elképzelése mellett, szerinte a nagyobb számban bevont játékosoknak nagyobb lesz a csoporthoz való kötődési élménye, több sikerélményt produkál ez a dolog. Ha egy tornán egy klub játszik egy másik klub ellen az mindenképpen csapatépítő jellegű lesz. Összekovácsolja legjobb játékost a leggyengébbel, motivál és inspirál.

 

Megj: Mindenki döntse el maga mire lehet jó egy sztenderd bench minor forma mondjuk egy ilyen formában megrendezett bajnokság keretében. Abban viszont biztosan egyet értünk, hogy a gyengébb játékosok egy része nem nagyon mer/tud csapatot alakítani nálunk. Szerintem motiváló lehet jobb játékosokkal együtt küzdeni és tanulási szempontból sem lenne utolsó ez a felállás.

 

Nem tudom, hogy az írónak nem eltúlzott-e a sport jövőéért való aggódása, hiszen azért mindig van és lesz olyan, aki a nehézségek ellenére is kitart, csinálja és nem adja fel. (Például Csányi Tamás előtt le a kalappal. Önállóan gyakorol, ha kell vonatra ül és utazik, hogy játszhasson egyet társaságban. Ha mindenki hozzá hasonlóképpen gondolkodna nem is lenne itt most miről írogatni.)

 

Viszont elgondolkodtató, hogy ha egy csoportot hosszabb ideje többen hagynak ott, mint amennyien közben csatlakoznak, akkor valójában volt Crusher-nek oka ilyeneket leírni és feltételezem joggal izgulhat később is a bike polo jövőjét illetően.

 

Bármilyen formátumban megy is a játék/versengés, véleményem szerint ha nincs elegendő sikerélmény és összetartás előbb-utóbb a játékos hagyja a fenébe ezt a póló nevű vicces dolgot és keres más sportágat/örömforrást, ahol több a pozitív visszajelzés a befektetett munkájáról, több az örömfaktor és a sikerélmény is, ahol  sporttársak  megosztják velük bánatukat, örömüket és nem csak magukéval vannak elfoglalva.

 

Nem tudom, érdekel ez egyáltalán nálunk valakit?

 

Címkék: Like Polo Akadémia, Bike Polo Hungary, Bike polo Magyarország, Budapest Bike Polo,  Hardcourt bike polo, keménypályás bike polo, bringapolo, kerékpárpolo, bike polo felszerelés, bike polo védőkesztyű, lacrosse, gettóküllő, wheelcover, kerékvédő bike polo, bike polo interjúk, bike polo cikkek, bike polo arcképcsarnok,  bike polo játékos,  bike polo ütő,  bike polo mallet, bike polo mallet head , bike polo mallet shaft, bike polo gloves, bike polo helmet, bike polo sisak, bike polo könyökvédő, bike polo sípcsontvédő, bike polo játékos, bike polo kapus, bike polo torna, bike polo tournament, bike polo protection, bike polo tactics, league of bike polo, EHBPC, WHBPC, Bike polo Debrecen, Bike Polo Szueged, Bike Polo Akadémia Debrecen, bike polo ball, bike polo labda, bike polo video