Döntse el mindenki maga mit húz a fejére, mielőtt pályára lép.

Sisak, nem sisak?

Én a sisak használatát mindenképpen kötelezővé tenném.

Hagyományos kerékpáros sisak

Aki egyálalán felvesz sisakot, az sok esetben sima egyszerű kerékpáros sisakot használ. Ez persze több, mint a semmi, esések esetén is viszonylag nagy felületen védi a fejet, viszont az arc majdhogynem teljes felülete védtelen marad. Bár a labda és az ütő akadálytalanul juthat el a szádhoz, szemedhez, orrodhoz…

Csányi tamás bike polo

Csányi Tomi kerékpáros sisakban pólózik

Jégkorongos sisak ráccsal

Masszív, erős és biztonságosan véd. Nem olcsó,de körbenézhetsz az online piactereken vagy kérdezd meg jégkorongos haverodat tud-e ilyesmiről. Nyáron a zárt felépítménye és a vastag szivacs miatt keményen izzasztó tud lenni egy hokis sisak. Azt gondolom ez a minimum, ha az arcod épsége hosszabb távon fontos számodra.Talán olcsón is ki lehet fogni egy-egy kifutó, de új szériát, érdemes utána nézni.

Brúnó Bike polo szeged

Brúnó jéghokis sisakban

Rácskérdés

Nem mindenki tudja megszokni a rácsot. Folyamatosan van egy tárgy van a szemed előtt, közvetlenül a látótérben, ami sokaknak olyan zavaró, hogy egyszerűen képtelenek rácsos sisakban játszani. Rontja a térlátást, tűző napon csilloghat, mesterséges fénynél visszaveri a fényt, szóval zavaró mindenképpen.  Ennek ellenére a legtöbben  ezt használják, ez a legjobban elterjedt fejvédő a bike pólóban. Újabban törhetetlen plexi üveggel ellátott hoki sisakokat is látni, azt mondják, könnyen párásodik, szintén nagyon zavaró lehet.

csipisz bike polo debrecen

Csipisz krikett(?) sisakja

Bern

A Fixcraft cég forgalmazza ezt a fajta sisakot. Külön pénzért a sisakot és külön pénzért a rácsot. Azt hiszem az oldalukon már nem engedélyezik a külföldre történő szállítást, de Ebay-en biztosan beszerezhető.

Zerge budapest bike polo

Zerge a Bern sisakját részesíti előnyben

MYCRO hurling sisak

A kelták közkedvelt sportja, a hurling a legnépszerűbb sport jelenleg az Ír Köztársaságban. A hurlingben is, csak úgy mint a bike poloban a nagy sebességű labda és az ütők jelentik a legnagyobb veszélyt a játékosok számára. A hurlingben egy balta/péklapát alakú ütőt használnak, melynek neve a hurl, vagy hurley, mellyel egy kicsi labdát (neve:sliothar) kell beütni az ellenfél kapujába. A felső kapufa fölött 1 pontért vagy a kapus által védett felső kapufa alatti körülhatárolt részbe, a hálóba 3 pontért. A hölgyek által játszott hasonló játékot camogie-nak hívják. A rácsos sisak használata csak a junior korosztály számára kötelező, de a sok arc és szemsérülés miatt erősen javallott használata a felnőtt korosztályú játékosok számára is.

Annak ellenére, hogy egyre több a polo specifikus felszereléseket gyártó cég, a felmerült igényekhez-igénybevételhez nem mindig párosul megfelelő termék. (A Northern Standard kesztyűje egy évet sem bírt ki, atomjaira hullik lassan. A Bern sisakhoz a Fixcraft rács nehéz, sokan panaszkodnak rá.) Viszont a MYCRO cég hurlinghez gyártott sisakja egyre jobban elterjedőben van polos körökben. Annak ellenére, hogy nem a mi sportágunkhoz készült, könnyű, és a védőrács is megfelelő kilátást és védelmet biztosít. A polo és a hurling közötti alapvető azonosságok (ütő és labda veszélyei) miatt felépítéséből eredően a polo általánosságban elfogadott sisakja lehet a jövőben.

119-Mycro_Helmet_Black__24228.1294676465.1280.1280

Biztonsági követelmények, bevizsgálás

Ez a sisak nem csupán egy műanyag darab, amibe szivacsot ragasztottak és rácsot hegesztettek az elejére, hanem egy szabványügyi hatóság által bevizsgált védőeszköz.

Minden MYCRO CE jelöléssel van ellátva.  Ez azt jelenti, hogy a szabványügyi hatóság típusalkalmassági bizonyítványt állított ki ezen termékekre, mert az minden szempontból megfelel a hatályos egészségügyi és biztonsági követelményeknek. Ezen CE jelölés, a szabvány használata egy sor kötelező vizsgálatot ír elő, melyben nemzetközi vizsgálati módszereket és eljárásokat kötelezően alkalmazva kell a sisakot, annak részeit, az arcvédő rácsot különféle teszteknek alávetni, és azok mindegyikén a terméknek megfelelni.

Komoly megmérettetéseken megy keresztül egy sisak mielőtt a Te fejedre kerül. A tesztek során a sisakot gyorsulásmérővel szerelik fel, majd azt megfelelő magasságból egy acél félgömbre ejtik, utánozva egy tárgy becsapódását. Az ejtési magasságot úgy választják ki, hogy a becsapodási erő 15 joules legyen. Minden egyes becsapódási pontot háromszor tesztelnek 2-3 perces időintervallumban. A rácsot is tesztelik, azért hogy megállapíthassák mennyire áll ellen az ütő és a labda legdurvább becsapódásainak. Egy emberi arcot imitáló formára teszik a sisakot, majd egy 10 mm vastag, 100 mm átmérőjű acél lemezt lőnek rá 10m/s sebességgel egy levegővel működő ágyúból. A labda a rácsra gyakorolt hatását is hasonlóképpen vizsgálják, 4-5 különböző méretű hurling labdával “bombázzák” meg a sisakot ebből az ágyúból, de lényegesen nagyobb, 27 m/s sebességgel. A követelmény igen magas: a rács olyan védelmet kell hogy nyújtson, hogy a becsapódás pillanatában a rács nem érintkezhet az emberi arccal. ezt úgy vizsgálják, hogy egy vékony gyurma réteget helyeznek fel a tesztbábú arcára, és ezt a gyurmaréteget minden lövés után vizsgálatnak vetik alá. Nem lehet rajta semmiféle benyomódás! A tesztek során fontos még vizsgálni a rácsokon keresztül történő láthatóságot, vannak-e sérülést okozó éles részek, rendelkezik-e a védőeszköz a megfelelő ventillációs nyilásokkal, valamint hogy az anyag egészségre káros anyagot nem tartalmaz-e. Ahhoz, hogy ezek a személyes védőeszközök Európai forgalomba kerüljenek a gyártóknak és a forgalmazóknak is rendelkezniük kell a CE jelzésre jogosító típus jóváhagyási bizonyítvánnyal. Minden sisak II. kategóriájú személyi védőfelszerelésként kerül forgalomba. Ahhoz, hogy ezt a sisakot kereskedelmi forgalomban megvásárolhassuk az akkreditált szervezetnek minden esetben el kell végeznie a típusvizsgálati teszteket, meggyőződve arról,  hogy a sisakok megfelelnek az alapvető Európai PPE irányelvek szerinti egészségügyi és biztonsági követelményeknek. Ezután adhatja csak ki a típusvizsgálati tanúsítványt a termékre.

Wackor Bike polo budapest

Wackor a Mycro sisakját kedveli

Meg kell jegyezni, hogy akkor lehet igazán valós vélemény mondani valamiról, ha arról “akció” közben is bebizonyosodik, hogy megbizhatóan látja el feladatát, megfelel azoknak az elvárásoknak, amire tervezték azt. A MYCRO hurling sisak, nem feladata például a fej védelme, annak betonhoz való csapódása esetén. A jégkorongban a sisak belső felülete is vastagon szivaccsal párnázott, mert a jégen való esés majdnem ugyan olyan, mintha a polopályán a betonon. A MYCRO sisakban a szivacsréteg sokkalta vékonyabb, így kérdéses mennyire nyújtana megfelelő védelmet a fej ostoros csapódásakor. Könnyű, jól állítható, jól szellőzik, jó a láthatóság a rácson keresztül. Talán ezért választják a böszme, nehéz és nyáron kuktaként a fejünket megfőző hokisisak helyett.