bike polo sniper

Mindenhol előny a pontos lövés

“A Pontosan, erőset! De hogyan?” cikk folytatásaként Dova is leírta tapasztalatait, véleményét:

 

Ki kell alakítani egy jó ütőt, majd fokozatosan begyakorolni azt az ütő mozgatást és pozíciót, ahonnan megfelelő erővel és mindig azonos irányba tudunk ütni. Ezt követően nincs más dolgunk, mint meccs közben úgy helyezkedni hogy fel tudjuk venni ezt a pozíciót és a siker nem maradhat el.

Brúnótól látom már ezt a fajta gyakorlást, és neki megy is a tenyeres rálövés, bivaly erővel. “Szerencsétlen! A háló marad!”  …és elárulom, hogy a dovás, hátrafelé bombáknak is ez a titka.

+1 megjegyzés ütő kérdésében:
Wackorék +cső felapplikálása, mint markolat is abba az irányba mutatott anno, hogy az ütőfej pozícióját rögzítsék a kezükhöz képest. Ez gondolom túl vastag volt és ezért álltak el tőle. Mindenképp javaslom, valami finomabb módszerrel ezt megvalósítani, mert ahogy írtam is az ütőnek mindig úgy kell állnia, annak állandónak kell lennie. Enélkül hiába gyakorol bárki bármennyit, nem lesz stabil a “rendszere”.
Nem véletlen, hogy a tollaslabda ütők nyele is szögletes.

A pontos (irányított) és megfelelő lendülettel történő ütés kitétele a szisztematikusság. Egy stabil rendszert kell létrehozni ember és ütő által, amit később csak “egyben” kell elmozgatni vagy elfordítani ahhoz hogy az ütés helye és iránya változzon. Egy jól begyakorolt mozdulatsor, ami mindig a lehető legegyformábban történik. – “Ha álmodból felriasztanak akkor is úgy fogod csinálni”

Ennek két alapvető összetevője van.
1.Megütési pont
Alapvetően az a “szabály”, hogy a labdát egy bizonyos (stabil és mindig azonos) ponton kell eltalálni. Ez vonatkozik a röppályájára és az ütő pozíciójára az ütés pillanatában. Előbbi a lehető legmagasabb pontot jelenti amit elér a játékos, a második pedig függőleges ütőfej-tartás mellett az ütő felső 2/5-énél a középvonalat.
2. Mozdulatsor
Itt a legnagyobb lendület trükkje. Akár hiszitek, akár nem, de egy tollaslabdás felső tenyeres, vagy fonák ütés is a bokától induló lendületnyerési folyamat, melynek csúcspontja (minden energia ide gyűlik) a megütési pont. 
Az egész egy helyezkedéssel, hátra kilépéssel kezdődik. Itt “állítjuk be” a már begyakorolt rendszer pozícióját (helyét irányát). Konkrétan ez azt jelenti, hogy a felénk szálló labda röppályáját figyelve felvesszük azt a pozíciót, ami lehetővé teszi a legmagasabb ponton való megütést és hozzávetőlegesen olyan irányba is állunk, ami az elütés kívánt irányát is adja majd.
Itt egy hosszú leírás következett volna a mit félig meg is írtam mire rájöttem, hogy manapság minden fenn van a neten. Nézd meg itt! 


Amit észre kell venni: A felugrásnál elkezd csavarodni a testével. jobb láb előre mozog (itt a felugrás közben) csipő rotál ezt követően, majd a törzs tekeredik. Ezt követi a kar majd alkar tekeredése, amit már narancs színű nyíllal ki is emel, végül a csuklóból az ütő ráfordítása az ütés pillanatában a labdára.
Ez az energiaösszegzés folyamata, ettől lesz hihetetlen sebessége a labdának az elütéskor.

badminton

Az ütő kezelése, a megfelelő fogás elsajátítása minden “ütős” sportágban alapkövetelmény


Ahogy a prezentáció is mondja, gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás. Ettől lesz egyben és stabil a “rendszer”.
Egy nem említett trükk/kiegészítés hozzá: A felső ütésnél az ember mindig csak egy bizonyos pontig tud nyújtózkodni. Ha mindenki maga megtapasztalja ezt a saját pontját, akkor ezt veheti állandónak és ebből kiindulva építheti fel, gyakorolhatja be a saját mozdulatsorát.
…valamint nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt sem, hogy ebben a rendszerben az ütő és a labda minden tekintetben állandó, tulajdonságuk nem változik.
Ezt azért jegyzem meg, mert a polora átültetve is be kell tartani ezt. (A labda kipipálva, itt természetesen arra gondolok, hogy az ütő méretét egyszer be kell lőni és utána nem szabad rajta változtatni, ugyan úgy ahogy a fejen sem. Ha teli végű ütő mellett döntöttél, akkor azzal kell végig gyakorolni. Egyébként ezt javaslom én is az eddigi tapasztalataim miatt. A cső ütő ugyanis ahogy kopik, formálódik az ütő felületének szöge, stabilitása stb. Ez nagyban befolyásolhatja a végeredményt. Ezért is írtam, hogy ezt állandónak kell tekinteni, illetve kialakítani. Cső ütő esetén az lenne az elfogadható eszerint, ha sosem játszanának kopott ütővel.)

Címkék: Like Polo Akadémia, Bike Polo Hungary, Bike polo Magyarország, Budapest Bike Polo,  Hardcourt bike polo, keménypályás bike polo, bringapolo, kerékpárpolo, bike polo felszerelés, bike polo védőkesztyű, lacrosse, gettóküllő, wheelcover, kerékvédő bike polo, bike polo interjúk, bike polo cikkek, bike polo arcképcsarnok,  bike polo játékos,  bike polo ütő,  bike polo mallet, bike polo mallet head , bike polo mallet shaft, bike polo gloves, bike polo helmet, bike polo sisak, bike polo könyökvédő, bike polo sípcsontvédő, bike polo protection,bike polo játékos, bike polo kapus, bike polo torna, bike polo tournament, bike polo protection, bike polo tactics, league of bike polo, EHBPC, WHBPC, Bike polo Debrecen, Bike Polo Szeged, Bike Polo Akadémia Debrecen, bike polo ball, bike polo labda, bike polo video, lacrosse, norulz bike polo equipment, bike polo shop, ruleset, NAH, North American bike polo association, bike polo egyesület